Slik går du lettere ned i vekt

Ulike dietter

Det finnes utallige strategier og dietter/kosthold for å gå ned i vekt. Det de har til felles er et kaloriunderskudd over tid. Det nytter ikke å ligge i underskudd i ukedagene, og kose seg mye i helgene. Da spiser man opp underskuddet. Som sagt finnes det veldig mange ulike dietter og kosthold, som kan fungere fordi de gjør det lettere for deg å havne i et underskudd. Velg den som passer best for deg og som tar deg til målet ditt. Det er også viktig at du får i deg de næringsstoffene kroppen din behøver. Jeg er generelt ingen fan av dietter og kosthold hvor man kutter ut matvarer – og spesielt ikke de som kutter ut gode og næringsrike matvaregrupper.

Kaloriunderskudd

Dersom du ønsker større kontroll over kaloriene du spiser for å gå ned i vekt,  kan telling av kalorier være fornuftig. Da kan man enkelt justere matinntaket slik at man holder seg innenfor kaloriregnskapet selv om man skal i bursdagsfest. Det kan være greit å vite det gjør ikke noe om du havner i et lite overskudd av kalorier nå og da,  så lenge du ligger i underskudd mesteparten av tiden.

Spis mest av disse matvarene

Spiser du for det meste av disse matvarene har du et sunt kosthold: Kylling, kalkun, egg, magre kjøttprodukter, magre meieriprodukt, fet og mager fisk, grove kornprodukter, grønnsaker, frukt, bær, bønner, linser, olivenolje og nøtter. Det vil sannsynligvis også gjøre det lettere for deg å gå ned i vekt, fordi  den maten metter bra og gir kroppen den næringen den behøver:  Om en spiser slik 80-90% av tiden er det rom for litt potetgull og snop nå og da.

Hverdagsaktivitet & trening

Når det kommer til treningen kan det være lurt å trene det du liker best. Hverdagsaktiviteten betyr mye mer for kaloriforbruket ila dagen enn det en times trening klarer å produsere. Det å øke hverdagsaktiviteten er lite slitsomt og effektivt. Tren heller styrke for å stramme opp kroppen og kondisjonstrening for bedre helse. Strategier for å øke hverdagsaktiviteten kan være å ta trappene i stedet for heisen, gå av bussen ett eller to stopp før du egentlig skal av slik at du må gå siste stykket. Gå til jobb, barnehage eller butikken hvis det er i nærheten. Vasking, støvsuging og husarbeid er kanskje ikke spesielt moro, men det brenner kalorier det også. Shopping kan også være en fin måte å svi av litt kalorier på, men pass på at du ikke forbrenner like mange kroner som kalorier.

Flere målemetoder

Til syvende og siste handler det om tid, tålmodighet og at opplegget ditt er bærekraftig. Det hjelper ikke om kostholdet og treningen din er beintøff dersom du ikke klarer å følge det over tid. Sjekk vekta, centimeter rundt om på kroppen og ta før-bilder før du starter prosjekt vektnedgang. Du kan måle hver uke eller annenhver uke, men husk at det tar tid og at vekta er den mest upålitelige målemetoden. Om vekta er den samme, men centimeterne har gått inn har du fremgang. Om vekta og centimeter står stille, ta nye bilder av deg selv og sammenlign med de første bildene. Hvis du går på en smell i form av at du spiser for mye eller trener for lite en periode. Ta erfaring av det og gå videre. Det hjelper ikke å dvele ved fortiden. Kom deg inn på riktig spor igjen og se fremover og sørg for at opplegget er bærekraftig.

Lykke til!