En usminket versjon om meg – langt fra perfekt, men fornøyd

Nå vil jeg fortelle litt om meg selv og hvorfor det å hjelpe folk til å få et bedre liv er drivkraften i meg. Jeg er 1970-modell og oppvokst på Jæren. Hele livet har jeg trent og slanket meg og higet etter å være tynn, trent, fin, flink og ha en karriere. Som 12 åring begynte jeg i Nærbø sykkelklubb hvor vi trente 6 dager i uken og reiste land og strand og syklet ritt. Jeg ble Vestlandsmester, og 4 plass i NM. Jeg hadde talent, men sluttet som 16 åring når gutter, fest og bazar ble viktigere for meg. Har angret noen ganger på det.

Jeg giftet meg og ble mor som 19 åring og da jeg var 21 år hadde jeg to flotte gutter. Ekteskapet røk etter noen få år, og 23 år gammel var jeg alenemor, hadde eget hus, god jobb, men ingen utdanning. Det var ikke helt slik jeg hadde sett for meg at livet mitt skulle bli. Men bestemte meg for å gjøre alt jeg kunne for at livet skulle bli slik jeg ønsket det for både guttene og meg. Vi hadde det veldig bra!

Men det var en ting jeg ikke hadde god kontroll på, og det var vekten min. Jeg la fort på meg og syns jeg var for stor. Jeg hadde en mor som hadde bestemt seg for at døtrene ikke skulle bli overvektige og passet på at vi ikke spiste for mye. Det var ikke bra for meg. Det endte opp med at jeg slanket meg hele ungdomstiden og fortsatte i voksen alder. Jeg klarte aldri holde vekten stabil. Jeg gikk opp og ned som en jojo.

Jeg har prøvd alle mulige dietter, som blant annet faste, lavkarbo (ketose), sykehusdietten, Cambridgekuren og mer. De fleste dietter virker. Du går ned i vekt, men klarer ikke holde deg der. Derfor fikk jeg en aha-opplevelse endelig fant en måte å gå ned i vekt som jeg kunne leve med videre.

Endelig ned i vekt – dette virket!

I år 2000 var jeg tyngre enn noen gang. Jeg unngikk å bli tatt bilde av, trente lite, gikk aldri på vekten, klaget på kiloene til venninner mens jeg stappet i meg på smågodt. Jeg følte meg skikkelig lite tilpass. Ingen klær passet og jeg unngikk å se meg i speilet. I April 2000 begynte jeg på kurs. Jeg lærte å telle kalorier og veie maten. Jeg kunne spise alt, men i riktige mengder og ikke hver dag. For første gang i mitt liv gikk jeg ned i vekt, på en skikkelig måte. Jeg kunne ikke forstå at jeg skulle spise så mye. Men det virket. Jeg begynte å gå turer og jogge og kom i bedre form. Jeg begynte faktisk å synes det var lett. Hvorfor hadde jeg ikke gjort dette før? På 4 måneder hadde jeg tatt av 13 kilo og følte meg som et nytt menneske. Jeg nøt kommentarene fra venner og kjente og kjøpte mer klær enn bankkortet hadde godt av.

Jobben med å stabilisere vekten var og er fremdeles tøff til tider, men jeg innså at jeg kunne leve slik resten av livet. Vekten svinger fremdeles noen kilo, men jeg vet hva som skal til og begynner aldri på det jeg kaller «sunne dietter». Jeg teller ikke kalorier i hverdagen, men hvis jeg går opp noen kilo som kan skje, da begynner jeg å ta kontroll over kaloriinntaket igjen til jeg er på trivselsvekten min igjen.

Dette fungerer 100% for meg, i tillegg til at jeg passer på å være i fysisk aktivitet og gå regelmessig på vekten (en gang i uken eller et par ganger i mnd).

På jakt etter en hobby – ble kursleder

I 2003 ble jeg kursleder i Grete Roede ved siden av full jobb. Jeg jobbet som innkjøp- og it-sjef og syns det var helt fantastisk å kunne jobbe med folk, hjelpe dem til å få det slik jeg hadde fått det.  Jeg elsket å hjelpe andre. Beste hobbyen ever, og i tillegg tjente jeg penger på det. Her ble frøet sådd, for noe som skulle bli starten på min fremtidige lidenskap, livsverk og levemåte – Lev Mer.

Møtte veggen i 2011

Januar 2011 møtte jeg veggen, noe jeg aldri trodde skulle skje meg. Jeg som trodde jeg klarte alt, satt plutselig i joggedressen og strikket i flere måneder. Det var et tøft, men lærerikt år.  Jeg ikke ville aldri vært foruten, men ikke heller ikke hatt igjen. Fordi det har lært meg mye om oss mennesker og hvor viktig det er å lytte til kroppens signaler. Gjør du ikke det, tar kroppen tak og «knekker» bena på deg slik at du blir nødt å roe deg ned.

Jeg gikk opp 5 kg de første 3 måneder og hadde formelig glemt alt jeg kunne om kosthold og trening i forhold til mental helse. Plutselig en dag spurte en venninne meg om jeg hadde gått på vekten i det siste.  Jeg ble irritert og sa at det ville jeg ikke, for jeg var jo syk. Etter noen dager forsto jeg at jeg måtte våkne og fikk litt sjokk da jeg gikk på vekten. Jeg begynte sakte men sikkert å gå små turer, og tok tilbake det sunne gode kostholdet igjen. Jeg kjente at dette var den viktigste medisinen jeg trengte for å bli frisk. Jeg satte meg mål om å løpe halvmaraton året etter og klarte det. Jeg valgte å si opp den «skikkelige» jobben min og ville jobbe med å hjelpe folk til å få bedre liv med å endre kosthold- og  livsstilsvaner. Det ble starten på Lev Mer.

Lev Mer – helt på egenhånd

I 2012 startet jeg firmaet Lev Mer, for nå ville jeg lære alle hvordan de kan komme i bedre form ved å endre kosthold og livsstil.  I 2013 begynte på akademiet for personlig trening. I 2014 begynte jeg på Universitet for å få faglig tyngde innen coaching og veiledning. I 2015 tok jeg Coaching & EQ på BI, i 2016 tok kurs hos Balanz og ble godkjent massør. Etter å ha slanket folk 50 tonn fett i  løpet av de siste 13 årene,  laget jeg mitt eget konsept, basert på Helsedirektorates anbefalinger og mine egne erfaringer med kunder og meg selv. Det skulle være et fleksibelt og tilpasningsdyktig opplegg til kundene mine. Dette ble starten på Lett & Stabil.

Lett & Stabil – drømmen gikk i oppfyllelse

I august 2017 lanserte jeg konseptet Lett & Stabil og fikk en pangstart. Jeg fikk nye og gamle kunder både lokalt og på nettkurs. Da Jærbladet skrev om meg i mai 2018 tok det helt av. Jeg var i ekstase!

Etter det første året hadde budskapet mitt nådd frem til folk via hele landet. Nettkurs har blitt populært og passer for mange, mens andre ønsker 1:1 kurs med personlig oppmøte. Noen kombinerer nett og 1:1 kurs eller via skape/facetime. Det finnes bare muligheter. Det viktigste for meg er at man finner en god måte å leve på som holder vekten stabil uten å stress og kun fokusere på det.

Målet videre

Målet med Lett & Stabil videre er å utvide staben med flere slankecoacher slik at vi kan hjelpe enda flere med å innta Lett & Stabil som sin levemåte.

– Hilde